Andrapristagare vid Research Excellence Awards 2016-2017--Clare Allely

Nyhet: 2017-07-15

Förra månaden tilldelades Clare Allely andra pris vid 2016-2017 års upplaga av Salford-universitets Research Excellence Awards, priser utformade för att hylla utomordentliga prestationer inom universitetets forskningscommunity. Priserna ges ut årligen; högst två priser delas ut till individuella forskare eller forskningsteam som nominerats av skolans kommitté för forskning och utveckling (School Research & Enterprise Committee, SREC).

Clare tilldelades utmärkelsen för sin forskning avseende autismspektrumtillstånd inom rättsväsendet och för sitt arbete rörande vägen till våld hos masskyttar. Mellan 2016 och 2017 har Clare publicerat 11 referentgranskade artiklar och fått två artiklar accepterade. Däribland ingår forskning publicerad i den ledande journalen "Autism research" ("Autismforskning"); mer specifikt, en hypotesgrundad artikel där hon utforskade vilken roll kolesterolmetabolism och diverse steroidavvikelser spelar vid autismspektrumtillstånd.

För att bygga vidare på resultaten från dessa publikationer, genom vetenskaplig, forskningsrelaterad kommunikation, använder sig Clare regelbundet av hemsidan The Conversation för att få ut sina budskap, och har publicerat 6 artiklar genom denna publikation mellan 2016 och 2017.

Clare ägnar sig åt tvärvetenskaplig forskning som spänner över såväl psykiatri som psykologi, juridik, kriminologi och medicin. Till exempel bjöd professor Penny Cooper (Kingston Law School, Kingston University London) in Clare att samarbeta med henne som forskningsexpert och rättspsykolog för den juridiska organisationen The Advocate's Gateway för att skapa ökad medvetenhet och förståelse gällande autismspektrumtillstånd bland yrkesverksamma inom juridik (theadvocatesgateway.org). Psykologi spelar allt större roll i rättsmål vad gäller domarnas, juristernas och jurymedlemmarnas/nämndemännens förståelse av både den anklagade och vittnen. Clare ingick i ett litet team som utvecklade en sorts manual för The Advocate's Gateway, som publicerades 2017: "Hur man planerar inför att fråga ut någon med ett autismspektrumtillstånd, inklusive Aspergers syndrom" ("Planning to question someone with an autism spectrum disorder including Asperger syndrome"). Clare har samarbetat med professor Penny Cooper i tre år och de har publicerat ett antal artiklar där de för samman sina respektive områden. De publicerade till exempel en referentgranskad artikel med titeln "Man kan inte döma hunden efter håren: utvecklingen av professionellt ansvar, skyldigheter och 'bedömningskonst' när en part har Aspergers syndrom" ("You can’t judge a book by its cover: evolving professional responsibilities, liabilities and ‘judgecraft’ when a party has Asperger’s Syndrome") i "Northern Ireland Legal Quarterly" tidigare i år som för närvarande används alltmer av yrkesverksamma inom kriminalrätt som ett självklart hjälpmedel då man hanterar fall som involverar klienter med autism.

Clare Allely mottager priset från biträdande vicekanslern vid Salford-universitetet, Richard Stephenson.

Foto: Nick Harrison

Referenser:
Cooper, P., & Allely, C. S. (2017). You can’t judge a book by its cover: evolving professional responsibilities, liabilities and ‘judgecraft’ when a party has Asperger’s Syndrome. Northern Ireland Legal Quarterly, 68(1), 35-58.

Gillberg, C., Fernell, E., Minnis, H., Bourgeron, T., Kočovská, E., Thompson, L., & Allely, C.S. (2017). The role of cholesterol metabolism and various steroid abnormalities in autism spectrum disorders: A hypothesis paper. Autism Research, 10, 1022-1044.