Christopher Gillberg och medarbetare erhåller 1,8 miljoner från Torsten Söderbergs Stiftelse

Nyhet: 2013-12-20

Professor Christopher Gillberg och Professor Nouchine Hadjikhani, Med dr Sebastian Lundström och Forskarassistent Justin Schneiderman erhåller 1,8 miljoner kronor för en studie gällande ”Neurofysiologiska markörer för autismspektrumstörningar – en MEG studie”.

I projektet kommer state-of-the-art-metodik inom hjärnavbildning (magnetencefalografi, MEG) att användas för att undersöka om det med sådan metodik finns möjlighet att vid autism ställa en säkrare diagnos. Studien skall göras på individer med autism/Aspergers syndrom och ”kontrollpersoner” som genomgått noggranna kliniska undersökningar. Deltagarna kommer att få se olika bilder samtidigt som hjärnavbildning sker. När en bild visas aktiveras hjärnan och hjärnaktiviteten skapar magnetism som MEG registrerar. Hjärnaktiviteten kan avläsas i realtid, dvs var, när och hur länge hjärnan reagerar. I MEG-undersökningen går det också att se var på bilden försökspersonerna tittar, således kan man vara säker på att deltagarna i studien faktiskt tittar på bilden som presenteras. En av projektledarna i studien, Nouchine Hadjikhani, driver en likadan studie vid Harvarduniversitet i USA. Man kommer således att ha möjlighet att jämföra data från de bägge studierna och dra starkare slutsatser. Projektledningen består av läkare, psykolog och fysiker med stor erfarenhet av autism/Aspergers syndrom och hjärnavbildning. När detta projekt är avslutat hoppas man ha identifierat markörer som leder till en bättre förståelse av de underliggande fysiologiska mekanismerna bakom autismspektrumstörningar.

AV: