Elisabeth Fernell får Life Watch Award för sin autismforskning

Nyhet: 2013-12-18

Professor Elisabeth Fernell vid Gillbergcentrum (GNC) har tilldelats Life Watch Autism Researcher Award på 300 000 kronor. Priset delas ut till en framstående forskare inom autismområdet. Det är fjärde gången priset delas ut, tredje gången som det tillfaller forskare vid GNC. Elisabeth Fernell är en av Europas ledande kliniska forskare inom utvecklingsneurologi, och hon är tveklöst den forskare, nu verksam i de nordiska länderna, som - vid sidan av Christopher Gillberg, 2010 års mottagare av det aktuella priset – gett det mest omfattande, djupgående och kliniskt relevanta bidraget till förståelsen av autism, dess förekomst, samsjuklighet, bakgrundsfaktorer, prognos och behandling.

Hon är dessutom en av Europas i särklass mest erfarna och framstående kliniker inom autismområdet. Med sitt djupa engagemang och sin ovanliga vetenskapliga bredd har hon på ett mycket positivt sätt påverkat livssituationen för många familjer med barn med autism. Det är med stolthet och tacksamhet för att få ha Elisabeth som medarbetare som GNC gratulerar henne till det fina priset som skall användas för att finansiera fortsatt forskning om autism och bland annat vitamin D.