Helen Minnis utsedd till gästprofessor vid Gillbergcentrum

Nyhet: 2014-06-05

Helen Minnis är läkare och docent i barn- och ungdomspsykiatri vid ”Institute of Health and Wellbeing” i Storbritannien. I juni 2014 utsågs hon till gästprofessor vid Gillbergcentrum.

1985 tog Helen Minnis kandidatexamen i biokemi vid universitetet i Glasgow och 1988 tog hon läkarexamen vid samma universitet. 1991/2 arbetade hon som barnhemsläkare i Guatemala, vilket stärkte hennes intresse för psykiska störningar kopplade till vanvård och mellan 1992 och 1995 var hon underläkare vid Maudsley Hospital, London. Mellan 1995 och 1999 var hon “Wellcome Clinical Training Fellow” vid “Institute of Psychiatry Social, Genetic and Developmental Research Centre”. Under denna period tog hon en masterexamen i epidemiologi från ”London School of Hygiene and Tropical Medicine” 1996 och en doktorsexamen i barnpsykiatri 1999. 1995 blev hon medlem och 2011 “fellow” i ”Royal College of Psychiatrists”.

Helen utbildade sig inom barn- och ungdomspsykiatri i västra Skottland mellan 1999 och 2003 och fick därefter en docenttjänst i barn- och ungdomspsykiatri. Inom ramen för denna leder hon för närvarande ett flervetenskapligt kliniskt forskningsteam.

Helens forskning har fokuserat på reaktiv kontaktstörning (RAD) och andra störningar kopplade till vanvård, försummelse och misshandel: kliniska aspekter, bedömningsverktyg, beteendegenetik, förebyggande och intervention. Hon har publicerat drygt 60 fackgranskade artiklar. Hon har utvecklat det första standardiserade bedömningsverktyget för RAD hos barn i skolåldern och hennes screeninginstrument, ”Relationship Problems Questionnaire” (RPQ), finns nu tillgängligt på fem språk (engelska, svenska, tyska, spanska och nederländska). Hennes senare epidemiologiska arbete, däribland en totalpopulationsstudie och en studie som bygger på ”Growing up in Scotland”-kohorten, har påvisat förekomsten av RAD hos barn i skolåldern och funnit att diagnosen inte är extremt ovanlig, vilket man tidigare trott. Hon leder för närvarande en randomiserad kontrollerad studie av en förebyggande intervention som syftar till att förbättra den psykiska hälsan hos små barn som p.g.a. vanvård/försummelse/misshandel placeras i fosterhem.