Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FRÅGA 1

FRÅGA:

Hejsan.
Som far till en hemmasittande 16-åring med daglig kronisk huvudvärk och lite fastställd aspergerdiagnos så är jag verkligen intresserad av ert arbete. När jag var tonåring fanns kanske "MBD" som nåt nyuppfunnet. Och själv är jag "inte riktigt navlad", så sade i alla fall min pappa.

När jag var ungefär sju, strax före högertrafiken, så tackade min mor nej till nån barnundersökning, det var några studenter som hade nån hypotes om att allergi var kopplad till introvert personlighet. Och lille pojken var sannerligen en överklok pojk med rinnande näsa, kletiga ögon och få kamrater.
Kanske var dom där studenterna nåt på spåren, eller så var det bara en mörkrets tid.

Nåväl, avvikande barn passar inte in, och bryts därför ner ibland. Oftare nu än då.
Så mitt barns mor och jag funderar på att skapa en kunskapsportal eller forum där hemmasittarföräldrar kan få skriva in sina upplevelser och erfarenheter av både vardag och sina konfrontationer med Stat och Kommun, och den bör vara sökbar så att man kan vinna erfarenheter ur den, inte bara överväldigas av allt elände. För elände är det. Övermåttan elände.

Känner ni till om någon startat nåt sånt här anhörigprojekt redan?

SVAR:

Hej!
Tack för din fråga som rör ett angeläget ämne. Det du söker är kanske nätverket ”Barn i behov” som är ett nätverk av föräldrar och andra vuxna som, enligt deras hemsida, ”kämpar för att alla barn, oavsett behov, ska ha rätt till en schysst skolgång”.
Sedan finns det andra initiativ, t.ex. ger intresseorganisationerna Attention och Autism- och Aspergerförbundet information och råd om denna problematik och i flera kommuner startas det projekt i syfte att hjälpa denna grupp barn och ungdomar att komma tillbaka till skolan. I Göteborgs kommun finns det t.ex. ett projekt inom socialtjänstens regi, "Hikikomori - din väg till nya möjligheter", som fokuserar på att hjälpa ungdomar 15-24 år med hög skolfrånvaro/frekvens av hemmasittande med att komma till skola eller arbete.

EVA BILLSTEDT


 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2017-11-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?