Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Christopher Gillberg medverkar i tv-serien Superungar

Nyhet: 2018-10-25

Sveriges Utbildningsradio (UR) ger i den nya serien Superungar en unik inblick i den stress och påfrestning som är vardag för många människor i Sverige. Med adhd, autism eller andra neuropsykiatriska diagnoser blir många saker i vardagen svårare att hantera. Superungar handlar om föräldrarnas oro och kärleksfulla kamp. Och om barnens otroliga insikter och livsvisdom.

I sex avsnitt möter programledaren Måns Möller både barnfamiljer och vuxna som berättar om sina utmaningar.

- Jag är själv pappa till ett barn med autism och har träffat många barn med olika diagnoser och fascinerats av deras sätt att se på världen och livet. Jag vill förmedla att det går att leva ett gott liv och göra det man vill, även om vägen dit blir lite annorlunda, säger Måns Möller.

- Som förälder till barn med adhd eller autism handlar en del av vardagen om att träna på olika saker. Ofta sådant som många av oss tar för givet men som för de här ungarna är en riktig utmaning. För att hjälpa föräldrarna i programmet att minska stressen, strukturera upp vardagen eller lösa ett praktiskt problem tar jag hjälp av de bästa experter vi har i det här landet, säger Måns Möller.

I Superungar medverkar stjärnnamn som Bo Hejlskov, psykolog, Renata Chlumska, äventyrare, Anders Hansen, överläkare i psykiatri, Christopher Gillberg, professor och överläkare i barn- och ungdomspsykiatri, Ulrika Myhr, leg. sjukgymnast och barnspecialist, Christer Skoog, f d landslagstränare, Ebba Almsenius, logoped, Örjan Swahn, psykolog, samt Måns Lööf, utbildare i neuropsykiatri, och Britta Lundkvist, utbildare inom föräldrastöd.

I serien möter vi Alicia, 14 år, från Linköping som har ADHD, Asperger och stora sömnsvårigheter, Oliver, 10 år, från Stockholm som har ADHD, trotssyndrom och problem att hitta ro i en aktivitet, Elmie, 13 år, från Stockholm som har autism och extremt svårt att komma upp på morgonen. Vi möter också Uppsalabröderna Gabriel och Jacob, 11 och 9 år, båda med ADHD och avsaknad av impulskontroll som skapar mycket bråk i vardagen. Elsa, 13 år, från Linköping med ADHD och Asperger har svårigheter att uppfatta tid, Liam, 10 år, från Västerås har autism, en utvecklingsstörning och i programmet upptäcks även DCD som gör det extra svårt för Liam att uppfylla sin dröm att lära sig cykla.

I serien får vi också följa när Måns Möller genomgår en egen ADHD-utredning.

Superungar har premiär den 25 oktober kl 21 i SVT1 och på UR Play.
Producent: Samantha Coard (Udsy).
Projektledare: Katja Troell (UR).

 

TIPS OCH INSPIRATION FÖR FÖRÄLDRAR MED UR!

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2020-01-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gnc.gu.se/Aktuellt/Nyheter/fulltext//christopher-gillberg-medverkar-i-tv-serien-superungar.cid1591780?feedbackForm=true&keepArticle=true&returnAddress=http%3A%2F%2Fgnc.gu.se%2FAktuellt%2FNyheter%2Ffulltext%2F%2Fchristopher-gillberg-medverkar-i-tv-serien-superungar.cid1591780%3Fprint%3Dtrue&recipientName=Anna+Spyrou&encodedEmail=YW5uYS5zcHlyb3VAZ25jLmd1LnNl
Utskriftsdatum: 2020-07-02