Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Clare Allely har utsetts till 2016 års vinnare av Henry Stonningtons förstapris för översiktsartiklar

Nyhet: 2017-02-24

Clare Allely, lektor i psykologi vid University of Salford i Manchester, England, har utsetts till 2016 års vinnare av Henry Stonningtons förstapris för översiktsartiklar.

Översikten som mottog detta pris bär titeln “Prevalence and assessment of traumatic brain injury in prison inmates: A systematic PRISMA review” (”Förekomst och utvärdering av traumatisk hjärnskada hos fängelsekunder: En systematisk PRISMA-översikt”) och publicerades i tidskriften ’Brain Injury’ (’Hjärnskada’).

Sedan 2007 har årliga pris delats ut för de bästa översiktsartiklarna publicerade i Brain Injury till minne av tidskriftens grundande redaktör. Henry Stonnington-prisen – sponsrade av Taylor and Francis – erbjuder ett första- och andrapris till huvudförfattaren av de översiktsartiklar som den redaktionella styrelsen har utsett till årets vinnare.

Dr. Stonnington mottog år 2002 priset för särskilt framstående läkare (Distinguished Physician award) från amerikanska akademin för fysisk medicin och rehabilitering, och är högt ansedd som visionär ledare inom området traumatisk hjärnskaderehabilitering; han har tjänat både som grundare för tidskriften Brain Injury och som en av de huvudsakliga vägledande krafterna (och grundarna, tillsammans med den bortgångna Dr. Sheldon Berrol) bakom det internationella förbundet för studier av traumatisk hjärnskada, som senare slogs samman med det internationella förbundet för hjärnskador (International Brain Injury Association). Han grundade även tidskriften Pediatric Rehabilitation. Han tilldelades ett särskilt pris från Mississippis guvernör för hans lokala arbete rörande hjärnskaderelaterad utbildning.

Studierna som berörs i denna prisbelönta översikt understryker tydligt behovet i vidare forskning och praktiskt/kliniskt arbete av att ta traumatisk hjärnskada (TBI) i beaktande i hanteringen av vård av förövarpopulationer, då detta kan bidra till minskning av brottsligt beteende. Trots studier som framhäver den betydande förekomsten av traumatisk hjärnskada hos fängelsekunder, har denna aspekt haft mycket begränsad påverkan på riktlinjer och praktiska förfaranden.

Länk till översiktsartikeln i Brain Injury: http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02699052.2016.1191674

 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2016-12-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?