Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lorna Wing har avlidit

Nyhet: 2014-06-11

Psykiatern och autismforskaren Lorna Wing har avlidit den 6 juni vid en ålder av 85 år.

Lorna Wing specialiserade sig efter läkarstudier i allmänpsykiatri och arbetade på 1960-, 70- och 80-talet vid Institute of Psychiatry i London, där hennes banbrytande studier på autism, kom att förändra synen på begreppet autism. Hennes tidiga epidemiologiska studier tillsammans med kollegan Victor Lotter ledde till en avgränsning av syndromet, en så kallad triad av funktionsnedsättningar inom social interaktion, social kommunikation och social föreställningsförmåga, som därefter - i modifierad form - blev definitionen på autism. De tre problemområdena kom senare att benämnas Wings triad.

På 1980-talet lanserade Lorna Wing begreppet autismspektrum, och hon var tillsammans med Christopher Gillberg och Mary Coleman bland de första som insåg att autism kunde ses som ett dimensionellt fenomen, ha många olika orsaker och kunde drabba alla åldrar och förmågor.

1981 lanserade Lorna Wing begreppet Aspergers syndrom i en vetenskaplig artikel i Psychological Medicine. Hon beskrev där Hans Aspergers ”autistiska personlighetsstörning” och spekulerade även kring bland annat prognos och etiologi. Flera av Hans Aspergers patienter skildrades dessutom med fallbeskrivningar. Mycket tack vare denna publikation blev Hans Aspergers fynd från 1940-talet kända även för den engelsktalande delen av världen.

Baserat på Lorna Wings oerhörda erfarenhet av personer inom autismspektrum kunde hon dra upp riktlinjer för olika utvecklingsspår för personer med autism i vuxen ålder; den aktiva men udda, den passiva, den avskärmade och den rigida. Med Christopher Gillberg förde hon en diskussion om huruvida inte alla människor skulle kunna indelas i sådana undergrupper.

Tillsammans med Judith Gould utformades det diagnostiska intervjuinstrumentet DISCO (Diagnostic Interview for Social and Communication Disorders, Diagnostisk intervju för störningar i socialt samspel och kommunikation). Instrumentet kan användas både i klinisk verksamhet och forskning för diagnostisering av autismspektrumstörningar och närliggande problematik såsom ADHD. DISCO är översatt till ett flertal språk och används över hela världen.

Lorna Wing hade själv en dotter med autism, och hennes engagemang tillsammans med andra föräldrar till barn med autism ledde till att National Autistic Society bildades på 1960-talet. Organisationen startade de första skolorna för barn med autism och senare även vuxenverksamheter. Tillsammans med Judith Gould startade hon Storbritanniens första centrum för diagnostik, utredning och rådgivning för barn, ungdomar och vuxna med sociala och kommunikativa störningar, The Lorna Wing Centre for Autism, 1991.

Lorna Wing har författat ett drygt tiotal böcker och ett sextiotal vetenskapliga artiklar, den senaste publicerad 2013, vid 85 års ålder.

Lorna Wing har varit en banbrytande förgrundsfigur inom både klinik och forskning kring autismspektrumtillstånd. En hel värld med kollegor, patienter och anhöriga sörjer hennes bortgång. Lorna har bidragit till att miljontals personer med autism runt hela världen har fått en bättre livskvalitet. Hon lever vidare i många av oss som haft förmånen att räkna henne som sin vän.

 

 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-12-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?