Maj-Britt Posserud tilldelas LifeWatch-priset för enastående forskning inom autismområdet

Nyhet: 2017-12-11

LifeWatch Award 2017 tilldelas Maj-Britt Posserud, läkare och professor i Barn- och Ungdomspsykiatri vid Universitetet i Bergen.

Styrelsens motivering:

”Maj-Britt Posserud tilldelas 2017 års LifeWatch Award för hennes enastående forskning inom området autismspektrumsjukdomar. Hennes forskning har på ett avgörande sätt ökat förståelsen av autismsymptomens förekomst i befolkningen liksom effekten att samtidigt ha andra diagnoser och med det påverkat klinisk praxis”.

Professor Maj-Britt Posserud vid Universitetet i Bergen, har tilldelats Niclas Öberg-stiftelsens LifeWatch Award 2017 på 300 000 SEK. Priset delas ut till en särskilt framstående forskare inom området autism. Maj-Britt Posserud har varit central i etableringen av forskning på autism i Bergen genom sitt arbete i Barn-i-Bergen-studien (BiB). Då BiB är en total populations-studie av alla barn i hela Bergen 7-9 år har det givit en unik inblick i hur autismsymptom fördelar sig i befolkningen med implikationer för konceptualiseringen av autismspektrumstörningar. Studierna från Bergen har också varit viktiga för att validera klinisk forskning i en populationsstudie utan klinisk bias.

'”Det är fantastiskt att få ett sådant erkännande, inte minst för att det sätter fokus på forskningen i psykisk hälsa som ofta hamnar i skuggan av forskning på cancer och annan somatisk sjukdom. Därför har Niclas Öberg-stiftelsens LifeWatch-pris en stor betydelse utöver det rent ekonomiska” säger Posserud, som hoppas kunna använda medlen till att etablera en egen forskningsgrupp på autism i Bergen.

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-11-01