Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Invigning av Gillbergcentrum; Drottning Silvia-föreläsningen

HKH Drottning Silvia invigde den 26 maj 2011 Gillbergcentrum vid en ceremoni i Wallenbergsalen på Medicinareberget i Göteborg. Ceremonin ägde rum på eftermiddagen och inleddes med ett välkomstanförande av prefekten för Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, professor Agneta Holmäng. Drottningen höll därefter ett engagerat och initierat invigningsanförande om betydelsen av att Gillbergcentrum har inrättats.

Professor Brian Neville, som är emeritus Prince of Wales professor i barnepilepsi vid Institute of Child Health i London och världsledande på barnepilepsiområdet tog därefter vid och höll den första Drottning Silvia-föreläsningen med titeln ”Febrile seizures – a neurodevelopmental disorder?”. Föreläsningen var en exposé över kunskapsläget gällande feberkramper hos barn. Professor Neville påtalade att redan i det antika Grekland hade man god kunskap om detta gåtfulla tillstånd. Mycket av professor Nevilles föredrag kretsade kring atypiska feberkramper, d.v.s. kramper med lång duration, och deras konsekvenser på lång sikt. I detta sammanhang beskrev professor Neville även ett samband med neuropsykiatriska tillstånd. Professor Neville avslutade sin föreläsning med att vidarebefordra Prinsen av Wales, Prins Charles, lyckönskningar till öppnandet av Gillbergcentrum. Professor Christopher Gillberg höll därefter ett avslutningsanförande där han tackade alla talare för deras insatser samt alla de som har möjliggjort att ett Gillbergcentrum har kunnat bildas.

Efter talen bjöds det på dryck och snittar. Drygt 150 inbjudna svenska och internationella gäster deltog vid ceremonin. Bland gästerna fanns bland annat familjen Sten A Olsson representerad av Dan Sten Olsson, koncernchef och VD för Stena AB, med fru Jane Thorburn Olsson samt landshövdingen Lars Bäckström med fru. Arrangemanget var mycket uppskattat och professor Nevilles föreläsning omskrevs som förstasidesnyhet i Göteborgs Posten.

 

Drottning Silvia-föreläsning

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2013-02-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?