Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

ESSENCE-DAGAR 3-4 JUNI 2014

Under rubriken ”Vad säger forskningen?” arrangerade GNC den 3 juni den första av två ESSENCE-dagar på Konferenscentrum Wallenberg i Göteborg.

Vid utbildningsdagen föreläste ett femtontal forskare om ESSENCE kopplat till bland annat specifika diagnoser, kön, ålder och nya behandlingsformer. Programmet inleddes med att evenemangets moderator professor Christopher Gillberg gav en presentation av begreppet ESSENCE (Early Symptomatic Syndromes Eliciting Neurodevelopmental Clinical Examinations). I denna underströks att ESSENCE inte är någon diagnos i sig utan ett paraplybegrepp som härbärgerar en rad neuropsykiatriska/utvecklingsneurologiska tillstånd som debuterar med symptom i småbarnsåren och som ofta överlappar varandra och uppträder tillsammans. Bland diagnoserna som återfinns under ESSENCE-paraplyet nämndes ADHD, SLI, DCD, IDD, ASD, TD/TS/OCD, RAD, BPS, EP/Neuromuskulära sjukdomar och PANS. ESSENCE-begreppets grundtanke kan sammanfattas som att ett problem sällan kommer ensamt – komorbiditet är regel och inte undantag. Problem relaterade till den generella utvecklingen går ofta hand i hand med andra svårigheter t ex, perception/sensorik, kommunikation/språk, aktivitet/impulsivitet, uppmärksamhet/koncentration, social interaktion/reciprocitet, humörsvängningar, och beteendeproblem. De olika diagnoserna delar gener, miljöriskfaktorer och kliniska symptom. Överlappningen/samsjukligheten återspeglas dock varken inom forskning eller i vård- och omsorgspraktiken där man istället vanligtvis förhåller sig till diagnoser som ADHD och autism som isolerade företeelser.

ESSENCE-DAG 1

FÖRELÄSNING 1

FÖRELÄSNING 2

FÖRELÄSNING 3

FÖRELÄSNING 4

FÖRELÄSNING 5

FÖRELÄSNING 6

FÖRELÄSNING 7

FÖRELÄSNING 8

FÖRELÄSNING 9

FÖRELÄSNING 10

FÖRELÄSNING 11

FÖRELÄSNING 12

FÖRELÄSNING 13

FÖRELÄSNING 14

FÖRELÄSNING 15

FÖRELÄSNING 16

FÖRELÄSNING 17

ESSENCE-DAG 2

FÖRELÄSNING 1

FÖRELÄSNING 2

FÖRELÄSNING 3

FÖRELÄSNING 4

FÖRELÄSNING 5

FÖRELÄSNING 6

FÖRELÄSNING 7

FÖRELÄSNING 8

FÖRELÄSNING 9

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2018-07-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?