Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Maria Davidsson

Sammanfattning

Legitimerad Psykolog
Doktorand
 


Forskningsintressen

Marias doktorandprojekt har titeln “Föräldrastress och traumatiska livshändelser hos familjer med barn som utretts för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar”. Hos föräldrar kan upplevelsen av stress vara avgörande för föräldraskapet och för interaktionen mellan barn och föräldrar. Att vara förälder till ett barn med ESSENCE-problematik innebär ökade påfrestningar och ofta en hög grad av stress kopplad till föräldraskapet. Tidigare forskning och klinisk erfarenhet visar att föräldrastress kan ha en stor påverkan på familjens fungerande. Det finns idag ett stort behov av fördjupad kunskap om föräldraskap, föräldrastress och efterföljande konsekvenser i familjer med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Syftet med studien är att i familjer med barn med neuropsykiatrisk problematik undersöka förekomsten av föräldrastress och traumatiska livshändelser hos barn och deras föräldrar samt att undersöka om det finns ett samband mellan föräldrarnas egna erfarenheter av traumatiska livshändelser och det förhållningssätt de har i sitt föräldraskap. Tidig upptäckt och tidiga insatser gör sannolikt skillnad, men det behövs ytterligare kunskap om risk- och skyddsfaktorer och samband mellan olika typer av svårigheter för att kunna utforma stöd till familjerna.

 


Karriär

Maria är legitimerad psykolog och arbetar kliniskt på en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning. Sedan 2017 är hon doktorand på Gillbergcentrum.

 


Nyckelord

ESSENCE | Utvecklingsneurologiska funktionsnedsättningar| barnpsykiatri | traumatiska livshändelser| föräldrastress| uppfostringsmetoder

 


Språk

Svensksa | engelska

 


Kontakta mig

E-post: maria.davidsson@gu.se

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/maria-davidsson-a9ba0364

Foto: BePe Foto AB

Publikationer

2017

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2019-12-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?