Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Magnus Påhlman

Sammanfattning

Magnus Påhlman, doktorand på Gillbergcentrum och överläkare i barnneurologi på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

 


Forskningsintressen

Min forskning är nära knuten till mitt kliniska arbete, där jag möter barn och ungdomar med cerebral pares (CP) dagligen för olika behandlingar och utredningar. Barn med cerebral pares fungerar på väldigt olika nivåer, och ofta är andra associerade funktionsnedsättningar mer begränsande för deras aktivitet och deltagande än de motoriska svårigheterna.
Med utgångspunkt i det populationsbaserade västsvenska CP-panoramat studerar jag andra funktionsnedsättningar hos barn med cerebral pares. Jag fokuserar på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, främst autism och ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder). Min hypotes är att dessa tillstånd är otillräckligt igenkända och diagnostiserade hos barn med cerebral pares. Mitt mål är att komma närmare den sanna förekomsten av autism och ADHD, och att beskriva sambanden med motorisk svårighetsgrad, typ av cerebral pares, intellektuell nivå, kommunikationssätt och hjärnskadan. Jag vill också beskriva hur vi bäst utreder barn med cerebral pares; vilka instrument och metoder som är bäst lämpade. Varje barn med cerebral pares behöver få sin ”funktionsprofil” beskriven för att rätt stöd skall kunna ges i rätt tid.

 


Karriär

Barnläkare sedan 2000, barnneurolog sedan 2005. Överläkare på Regionhabiliteringen Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg där barn med neurologiska funktionsnedsättningar erbjuds specialiserad vård.

 


Nyckelord

Cerebral pares | barn | autism | ADHD | funktionsnedsättning

 


Språk

Svenska | engelska


Kontakta mig

E-post: magnus.pahlman@gnc.gu.se

 

Bild: Josefin Bergenholtz

Publikationer

2020

2019

2018

2017

2012

2009

1997

Kontaktinformation

Magnus Påhlman

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2020-02-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?