Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

På jakt efter objektivare diagnosticering

Foto: Fotograf Cecilia

Berätta lite om din akademiska bakgrund, Linda.
Jag är specialist i neuropsykologi. Jag tog examen i psykologi vid Göteborgs universitet 2002, och avslutade min specialistutbildning 2008.
Jag flyttade till Norge 2003 och började arbeta på ett habiliteringscenter i Fredrikstad. En viktig del av mitt arbete där var att diagnostisera och utvärdera autism. Jag ägnade mycket tid åt att verkligen försöka förstå autism; jag gick på kurser och konferenser och lärde mig av utmärkta kollegor. 2011 gick jag med i det pediatriska neuroteamet, också i Fredrikstad, där jag huvudsakligen fokuserar på undersökningar av olika utvecklingsneurologiska funktionsnedsättningar. Diagnoserna jag arbetar med är främst autism, ADHD, inlärningssvårigheter och Tourettes syndrom.

Och nu över till din forskning: hur kom du in på det?
En av mina kollegor i neuroteamet är doktor Geir Øgrim som även är forskare på GNC. Han presenterade sitt forskningsområde för mig och hur han också integrerade det i sitt kliniska arbete. Jag tyckte att det verkade intressant och det var där allting började…

Vad handlar din forskning om då?
Mitt projekt heter: ”Kompletterande biomarkörer hos barn med ADHD och autism”.

Berätta lite om bakgrunden till projektet. Varför är det viktigt för dig?
Projektets mål är att leta efter möjliga biomarkörer för några av de vanligaste diagnoserna inom barnpsykiatrin. För mig har detta länge varit ett problem. Jag har ofta oroats av subjektiviteten i att diagnostisera dessa tillstånd då det gör att olika terapeuter kan nå olika slutsatser, särskilt i tvetydiga fall. De nuvarande diagnostiska kriterierna måste kompletteras med objektiva mått.

Vilka biomarkörer undersöker ni?
Vi använder ett system som heter WinEEG. Elektrisk hjärnaktivitet (EEG) registreras, analyseras och jämförs med åldersnormen. Vi registrerar 3 minuter med ögonen stängda, 3 minuter med ögonen öppna samt under VCPT, ett 20 minuter långt go/no-go-test med visuella signaler. Händelserelaterade potentialer (Event Related Potentials, ERP:er) utvinns ur EEG:et under testet. ERP:er speglar hur hjärnan reagerar under stadier av informationsbearbetning, mottagning och tolkning av stimuli, förberedande och genomförande av svar samt vid undanhållande av ett planerat svar. Vi registrerar även reaktioner på ett ljud som dyker upp genomgående under testet.

Vilka är deltagarna i studien?
Deltagarna är barn och ungdomar med ADHD, autism eller både och. De rekryteras genom lokala barnpsykiatriska öppenvårdskliniker i Østfold fylke, Trondheim och Nordfjordeid i Norge samt GNC/BNK i Göteborg. Åldersspannet är 9–17 år. Vi har inte inkluderat patienter med intellektuell funktionsnedsättning och neurologiska funktionsnedsättningar som till exempel epilepsi. Vi siktar på ca 150 deltagare totalt.

Har ni någon kontrollgrupp?
Det här är ett tidskrävande jobb! Men vi har lyckats rekrytera ungefär 30–40 barn och ungdomar med typisk utveckling.

Har ni några preliminära resultat?
Inte än direkt, men vi håller på att färdigställa datainsamlingen nu under hösten, och är ivriga att få komma igång med analysen. Vår första publikation kommer att fokusera på den funktionella betydelsen av våra ERP:er. De tros spegla vår kognitiva kontroll och exekutiva funktion. Sådana funktioner utvärderas vanligtvis genom skattningsskalor eller neuropsykologiska tester. Vi vill se hur väl våra ERP:er överensstämmer med resultat på BRIEF-skalan och uppmärksamhetsuppgiften i VCPT i en grupp på 60 barn och ungdomar med ADHD. Än så länge verkar resultaten antyda att de tre metoderna fångar olika aspekter av exekutiva funktioner.

För att läsa mer om vår forskning kan du även läsa forskarhörnan från maj 2018 där min kollega och handledare Geir Øgrim intervjuas.

Vill du få ett meddelande via e-post varje gång ett nytt inlägg publiceras på Forskarhörnan? Kontakta anna.spyrou@gnc.gu.se

Genom att prenumerera på Forskarhörnans notiser godkänner du att vi får spara din e-postadress för att kunna skicka framtida notiser till dig. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen genom att kontakta anna.spyrou@gnc.gu.se

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2018-11-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?