Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SWEAA

SWEAA (Swedish Eating Assessment for Autism spectrum disorders) är ett webbaserat frågeformulär som rör typiska problem kopplade till ätande och måltider hos individer med autism och normal begåvning.

I SWEAA-formuläret ingår 60 frågor uppdelade på ett antal subskalor, alla med fokus på olika områden av ätbeteende; Perception, Motorik, Matinköp, Ätbeteende, Omgivning vid måltid, Social situation vid måltid, Andra beteenden förknippade med stört ätbeteende, Hunger/mättnad, Simultanförmåga och Pica.

Syftet med SWEAA är att man i forskning och klinik ska kunna utvärdera förekomst och karaktär av ätproblem vid autism på ett strukturerat sätt. Det har utvecklats som ett självsvarsformulär, och i och med det har man lagt stor vikt vid att formulera och uttrycka frågor på ett lämpligt sätt för individer med autism och normalbegåvning från 15 års ålder och uppåt.

Två olika cut-off-gränser har utvecklats för SWEAA, den ena för att ge en totalsumma för hela frågeformulärets innehåll, och den andra baserad på de subskalor som bäst skiljer mellan personer med autism och personer utan autism i fråga om ätbeteende. Skalan har validerats och visat goda psykometriska egenskaper. SWEAA används för närvarande i en pågående studie rörande ungdomar och unga vuxna med anorexia nervosa.
 

 

 

 ENGELSKASVENSKA

 

 

REFERENSER

Karlsson, L., Råstam, M., & Wentz, E. (2013). The SWedish Eating Assessment for Autism spectrum disorders (SWEAA)-Validation of a self-report questionnaire targeting eating disturbances within the autism spectrum. Research in Developmental Disabilities, 34, 2224-2233. Titta

 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2017-02-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?