Hans Asperger och hans syndrom

inlägg av Christopher Gillberg 19 juni 2018

[Foto: Annika Schildt/Natur och Kultur]

Med anledning av det allt högre tonläget i "debatten" om Hans Asperger vill jag meddela att jag på inget sätt försvarar vad Hans Asperger gjort under andra världskriget.

Jag hävdar dock bestämt att det var han som först beskrev det syndrom som fortfarande över hela världen kallas Aspergers syndrom. Diagnosen existerar inte längre som en separat kategori i DSM, men det gör inte att man kan låtsa att Asperger aldrig beskrev "Aspergers syndrom". Det vimlar av personer i vetenskapens och kulturens historia som givit namn åt syndrom, böcker, musikstycken, och teorier, om vilka kan sägas att det funnits mörka eller till och med vedervärdiga sidor. De positiva eller negativa historiska bidrag som sådana personer givit går inte att tvätta bort ur historien. I andra sammanhang kallas sådant för historieförfalskning.

Aspergers syndrom existerar således i betydelsen att det finns ett tillstånd sådant som Asperger beskrev. Retts syndrom beskrevs av Andreas Rett. Ingen har ännu krävt att Retts namn skall tas bort från "hans" syndrom (trots att han är lika "misstänkt" som Asperger och trots att han inte hade "rätt" om "sitt" syndrom; det hade däremot Asperger i allt väsentligt om "sitt").

Vill du få en notis via e-post varje gång ett nytt inlägg publiceras på GNC-bloggen? Kontakta anna.spyrou@gnc.gu.se

Genom att prenumerera på GNC- bloggnotiser godkänner du att vi får spara din e-postadress för att kunna skicka framtida notiser till dig. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen genom att kontakta anna.spyrou@gnc.gu.se

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2018-09-14