Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Normalt är väldigt överskattat!

inlägg av Christopher Gillberg den 11 april 2017

Jag ogillar begreppen ”normala människor” och ”typisk utveckling”. Normalitet antyder att ”allting är normalt” (dvs håller sig i linje med ett bred eller smalt spektrum av statistiska värden eller egenskaper för allting man kan tänkas mäta, såsom uppmärksamhet, social förmåga, impulsivitet, empati, begåvning, motorik osv). Att något beskrivs som typiskt förutsätter att det finns någonting som kan betraktas som typisk utveckling. Gör det det? Jag kan inte minnas att jag någonsin träffat på ett fullständigt normalt eller typiskt barn (eller normal/typisk vuxen heller för den delen). Om ett barn har ett problem som vi refererar till som ADHD (eller autism eller Tourettes syndrom eller dyslexi eller försenad språkutveckling), innebär detta att det är ”onormala”? Ska barn med lung- eller öroninflammation klassas som onormala? Givetvis inte, men borde inte detta likaväl gälla för individer med utvecklingsneurologiska problem. Alla människor har problem, och det varierar enormt mycket från ena individen till den andra vilka dessa problem är. Vi är människor med problem, infektioner, allergier, hjärtsjukdomar, högt blodtryck, hudproblem, diabetes, ADHD, autism och andra ESSENCE-tillstånd. Är vi normala? Eller typiska? Kanske inte, men i så fall är vi alla onormala och atypiska tillsammans.

Därmed vill jag ägna en hyllning åt mottot som hänger på väggen i korridoren på Gillbergcentrum: NORMALT ÄR VÄLDIGT ÖVERSKATTAT! Och slå ett slag för uppmärksammandet och diagnostiseringen av problem, samt dekonstruktionen av det normala och typiska!

Vill du få en notis via e-post varje gång ett nytt inlägg publiceras på GNC-bloggen? Kontakta anna.spyrou@gnc.gu.se

Genom att prenumerera på GNC- bloggnotiser godkänner du att vi får spara din e-postadress för att kunna skicka framtida notiser till dig. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen genom att kontakta anna.spyrou@gnc.gu.se

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2018-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?