Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Stoppa den religiösa tron på ADI/ADOS!

inlägg av Christopher Gillberg 2 maj 2017

Det pågår en debatt rörande diagnosen autismspektrumtillstånd (AST) och dess giltighet (se Waterhouse et al 2016, och Muller och Amaral 2017). Folk har börjat bli oroliga för att ett skiftat fokus från AUTISM ONLY till AUTISM PLUS (dvs autism med andra "icke-autistiska" problem) eller ESSENCE (se Gillberg 2010) kommer att innebära undergången för tjänster särskilt avsedda för individer med de problem som vi idag klassificerar med den diagnostiska beteckningen autism. Jag är visserligen en stark förespråkare av kritisk forskning i förhållande till autism, men jag "tror" samtidigt på det kliniska konceptet autism. Det kommer att ta många år (antagligen tiotals år rentav) innan vi kan ersätta den nuvarande beteckningen med ett ord, en dimension eller ett koncept som bättre kan fånga både den egenskap som "fenotypen" syftar på och behovet av specialiserade tjänster och uppföljning för individer drabbade av "autism". Varför ersätta det alls så länge folk vet vad vi menar med det? - Det stora problemet idag är att så många personer som deltar i det dagliga kliniska arbetet (inklusive utredningsteam) har relativt liten erfarenhet inom området utvecklingsneurologiska tillstånd/ESSENCE, och att de verkar - nästan blint - lita på algoritmerna som ADI och ADOS ger, verktyg vars giltighet har styrkts genom att ha testats mot erfarna specialisters kliniska diagnoser av autism. ADI och ADOS kan aldrig vara bättre än en omfattande, heltäckande värdering av en erfaren klinisk läkare. Den yngre generationen av blivande "specialister" behöver få erfarenhet från hela ESSENCE-området. Den äldre generationen av "specialister" måste sluta rekommendera de "autismspecifika verktygen" som abrakadabra-lösningar för den mångfasetterade bedömning som behövs i fall där individen i fråga uppvisar symptom på autism. Personer med AST har vanligtvis så många fler problem än endast just de som fångas upp av ADI/ADOS, och ingen "autismdiagnos" kan anses fullständig utan en heltäckande utredning av dessa övriga problem (av vilka flera har mer beprövade behandlingsalternativ än autism enskilt).

Referenser:
Gillberg, C. (2010). The ESSENCE in child psychiatry: Early Symptomatic Syndromes Eliciting Neurodevelopmental Clinical Examinations. Research in Developmental Disabilites, 31, 1543-1551.

Müller, R.A., & Amaral, D.G. (2017). Editorial: Time to give up on Autism Spectrum Disorder? Autism Research, 10, 10-14.

Waterhouse, L. London, E., & Gillberg, C. (2016). ASD Validty. Review Journal of Autism and Developmental Disorders, 3, 302-329.

Vill du få en notis via e-post varje gång ett nytt inlägg publiceras på GNC-bloggen? Kontakta anna.spyrou@gnc.gu.se

Genom att prenumerera på GNC- bloggnotiser godkänner du att vi får spara din e-postadress för att kunna skicka framtida notiser till dig. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen genom att kontakta anna.spyrou@gnc.gu.se

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2018-09-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?